ТОП 3 найпопулярніших рецепти великодніх пасок серед українців

На Чистий Четвер  прийнято не тільки прибирати хату, а й час пекти святкові паски.  Щоб все вдалося, під час готування старайся зберігати гарний настрій, думати тільки про позитивне. До речі, з приготуванням пасок пов′язане таке повір′я: по тому, наскільки пишною і смачною вийде паска, можна судити, наскільки радісним і легким буде рік.

Сьогодні ми підібрали для вас 3 рецепти найпопулярніших серед українців пасочок.

Гайда на кухню.

 

КЛАСИЧНА ПАСКА

Інгредієнти на 2 великі паски:

  • Борошно – 1 кг
  • Молоко – 300 мл
  • Жовтки яєчні – 9 шт
  • Вершкове масло – 100 г
  • Цукор – 100 г
  • Натуральний мед - 150 г
  • Дріжджі сухі швидкодіючі – 1 пакетик
  • Родзинки – 100 г
  • Щіпка солі
  • Ванілін

Для глазурі:

  • Цукрова пудра – 150 г
  • Яєчний білок – 1 шт
  • Лимонний сік – 10 капель
  • Кольорова посипка

Приготування:

1.  Налийте тепле (30 С) молоко у велику миску. Розведіть дріжджі з цукром та 100 г борошна. Накрийте рушником та дайте опарі піднятися на 1 годину.

2.  Добре розмішайте міксером жовтки з цукром, до білої маси. Додайте ванілін, розтоплений мед та сіль.

3.  М′яке вершкове масло додайте до жовтків та ще раз добре розмішайте.

4. На чистому великому столі висипте усе борошно, зробивши виїмку посередні, додайте опару та добре перемішайте. Додайте яєчну суміш та місіть ще 30 хвилин. Залиште тісто у теплому місці без протягу щоб тісто піднялося. Це може зайняти 2-3 години.

5.  Коли тісто стане у три рази пухкіше, додайте родзинки та переміщай тісто ще раз. Розділіть тісто по формам та дайте піднятися тісту ще раз.

6.  Коли тісто піднялося, сміло випікайте до готовності при 160 С за цельсієм 40-50 хвилин. 

7. Коли паски будуть готові та охолоджені, в окремій мисці легко взбийте яєчний білок виделкою та потроху додавайте цукрову пудрута  10 крапель лимонного соку. Одразу полийте паски глазур′ю та посипати кольровою посипкою.

Смачного!

 

ІТАЛІЙСЬКА ПАСКА ПАНЕТОНЕ

Хоча ця смакота є традиційним різдвяним пирогом в Італії, українцям вона дуже до смаку саме на Великдень через схожість форми з традиційним українським кулічем та, власне, рецептом. 

Інгредієнти на 1 велику паску:

  • Cухі швидкодіючі дріжджі – 2,5 ч.л.
  • Борошно – 450 г
  • Цукор – 2 ст.л.
  • Натуральний мед - 2 ст.л.
  • Сіль – 0,5 ч.л.
  • Яйця – 4 шт.
  • Ванілін – 1 ч.л.
  • Вершкове масло – 100 г
  • Сік апельсина – 50 мл
  • Родзинки, цукати  – 60 г
  • Лісові горішки - 40 г

Приготування:

1. Дріжджі залийте невеликою кількістю теплої води та почекайте поки вони активуються, приблизно 10 хвилин.

2. Яйця добре взбийте виделкою. Трохи нагрійте масло у мікрохвильовій печі та додайте до яєць. Далі додайте цукор, розтоплений мед та апельсиновий сік. Добре перемішайте (можна міксером).

3. Усі рідкі інгредієнти додайте до сухих, окрім родзинок та цукатів, та замісіть тісто. Місити приблизно 20 хвилин, поки у борошні не почне активуватися клейковина. Додайте родзинки, цукати та горіхи, трохи присипані борошном. Вмістіть у тісто.

4. Тісто покладіть у велику форму для випікання пасок, або розділіть на 2 меншого розміру. Тісто повинно займати не більше 1/3 форми. Накрийте рушником та дайте піднятися тісту до 2-х годин.

5. Коли тісто піднялося, ввімкніть духовку та випікайте панетоне при 170 С за цельсієм, 40-50 хвилин, або до готовності. Перевірити готовність можна звичайною зубочисткою – встромивши її всередину паски. Якщо зубочистка буде суха – Панетоне готовий.

Смачного! 

 

СИРНА ПАСКА

Ідеальний початок великоднього сніданку починається саме з цієї сирної щедрої паски. Цей рецепт підійде для тих, хто робить перші кроки у кулінарії та ще боїться дріжджів та випікання. Але сирник буде не менш смачним та святковим, ніж традиційна пасочка. 

Інгредієнти:

Приготування:

1. Залийте родзинки гарячою водою та залиште набухнути. Воду злийте, а родзинки обсушіть на паперовому рушнику.

2. У великій каструлі протріть через сито сир (можна двічі пропустити через м′ясорубку або за допомогою блендера).

3. До сиру додайте жовтки, сметану, розтоплений мед, м′яке вершкове масло, ванільний цукор і все добре перемішайте. Взбийте сирну масу за допомогою міксера до пишності і однорідності.

4. Поставте каструлю на маленький вогонь і готуйте, постійно помішуючи до появиперших бульбашок (тобто до кипіння). Спочатку маса буде густою, але чим сильніше її нагрівати, тим рідшою вона ставатиме - це нормально. Сирну масу не можна кип′ятити, потрібно лише довести до моменту початку закипання.

5. При появі перших ознак початку закипання, зніміть каструлю з вогню, поставте в миску з холодною водою (в миску можна додати кубики льоду) і помішуйте до повного охолодження. Сирну масу приберітьи на 1-2 години в холодильник, щоб вона загусла.

6. В охолоджену сирну масу додайте родзинки і горіхи.

7. Спеціальну форму для паски застеліть змоченою у воді і складеної в 2 шари марлею. Викладіть сирну масу в форму.

8. Краї марлі загніть, придавіть паску пресом і приберіть в холодильник на 1-2 доби. Форму потрібно поставити під тарілку, щоб в неї могла стікати сироватка.

9. Готову паску акуратно звільніть від форми, розгорнувши марлю і поставивши її на тарілку. За бажанням, прикрасьте пасочку  цукатами, ломтиками фруктової пастили мармеладом.

Смачного вам Великодня! 

 

 

Коментарі